Gezonde eetgewoonten aanleren
Gezonde eetgewoonten aanleren wil zeggen dat de kinderen leren op vaste tijden en gevarieerd te eten. Regelmaat en variatie zijn dus belangrijk.
De meeste kinderdagverblijven hanteren ruwweg de volgende dagindeling: 10.00 uur fruit en sap/ water 12.00 uur brood en (karne)melk 15.00 uur koek en sap/ water/ thee 16.30 uur hartig koekje en sap/ water/ thee
Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het gebit niet te veel eetmomenten op een dag te hebben. Water moet onbeperkt gedronken kunnen worden.
Als je de kinderen keuzemogelijkheden geeft, let er dan op dat er niet teveel te kiezen is; een kind kan daardoor overvoerd raken. Het best is de keuze uit bijvoorbeeld twee soorten beleg/ koekjes/ drinken ed. Eten moet geen strijd worden. Het is niet iets dat bestraft of beloond moet worden. Het gedrag aan tafel kun je beter op subtiele wijze beïnvloeden dan er een drama van maken.
Manieren
Bij het aanleren van manieren geldt: goed voorbeeld doet volgen. Let dus op je eigen manieren als je aan tafel zit met kinderen. Veel mensen zijn opgevoed met het idee dat het bord leeg gegeten moet worden. Als je een kind maar een klein beetje geeft is de kans hierop groter.
De belangrijkste Westerse manieren zijn:
- rechtop zitten aan tafel
- kauwen met de mond dicht
- eten met mes en vork (bij warme maaltijden)
- niet boeren
- niet schrokken
- niet spelen met eten
Leave a Reply