Respect aanleren
Respect is een van de belangrijkste normen in menselijke verhoudingen. Hiermee wordt respect voor elkaar bedoeld, maar ook voor spullen en de natuur. Niet voor niets is het overdragen van waarden en normen een van de vier kerncompetenties in de wet Kinderopvang.
Respect aanleren begint bij kleine dingen. Het is belangrijk dat de leidsters hier constant oog voor hebben. Als een kind bijvoorbeeld met een autootje gooit, moet hij niet alleen leren begrijpen dat hij zo iemand pijn zou kunnen doen, maar ook dat het autootje kapot zou kunnen gaan. Verder is het bijvoorbeeld belangrijk bij het buitenspelen niet onbeperkt bloemen en blaadjes te plukken. Als iedereen dat zou doen, zou er niets overblijven.
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze willen alles weten en alles begrijpen. De onderwerpen waar ze mee bezig zijn, veranderen veelvuldig. Voordat kinderen kunnen praten uiten ze hun nieuwsgierigheid door aanraken, voelen, proeven etc. Als ze eenmaal de taal meer onder knie hebben, rond hun vierde jaar, gaan ze door een fase waarin ze veel ‘waarom?-vragen’ stellen. De manier waarop de leid(st)er hier antwoord op geeft en welk antwoord zij geeft, zijn belangrijk.
De basis voor onderling respect tussen mensen is het besef voor de verschillen en overeenkomsten tussen mensen. Het is met name belangrijk dat de leidsters zelf respect tonen voor elkaar en de kinderen. Juist in het overbrengen van waarden en normen is “het goede voorbeeld dat doet volgen”.
Zoektermen:
- yhs-fullyhosted_003
- werkblad respect
- knutselen rond respect
- knutselen respect
- respect aanleren
Leave a Reply